Wiosenna sałatka z jogurtem

Zaczął się piękny maj i o tej porze roku bardzo, ale to bardzo chce się nam… nowalijek. Przygotujmy więc sałatkę! Proponuję jako bazy do niej użyć jogurtu typu greckiego. Jogurt (z tureckiego „yoğurt”), zwany też mlekiem bułgarskim, otrzymywany jest z mleka, w którym przez 4‑7 godzin w temperaturze 42‑45°C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Ale pamiętajmy, że nazwa „jogurt” jest zastrzeżona wyłącznie dla produktu zawierającego żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/ml. Ta informacja zawsze jest podana na opakowaniu. Jogurt ma więcej wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B niż surowe mleko. Wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ilość cholesterolu LDL i chroni przed miażdżycą. Wzmacnia on również układ odpornościowy i ma działanie przeciwnowotworowe. Dla osób z nietolerancją laktozy specjalna uwaga. W jogurcie drobnoustroje rozkładają większość lub całość laktozy, przez co jest on dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy.

My do naszej sałatki użyjemy jogurtu greckiego. A co to takiego? Jogurt grecki to jogurt wyprodukowany z mleka odtłuszczonego. Posiada o wiele gęstszą konsystencję niż inne jogurty, wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Dzisiaj zdobył już kuchnie na całym świecie. Z powodzeniem zastępuje śmietanę i majonez. A białka w nim co nie miara. No to działajmy.

Produkty do naszej sałatki:

  • 2 opakowania (duże) jogurtu typu greckiego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała świeża cukinia
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 10 dużych rzodkiewek
  • 1 duży ogórek kiszony (twardy)
  • 1 opakowanie (twardego) sera typu feta
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku (drobnego)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • ½ żółtej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ⅓ łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżka stołowa suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

Wykonanie:

Wszystkie produkty na noc umieścić w lodówce. Rano po umyciu drobniutko posiekać selera, koperek i szczypiorek. Cukinii nie obierać, pokroić wzdłuż na ćwiartki i potem na drobne plasterki. Podobnie zrobić z ogórkiem świeżym i kiszonym. Rzodkiewkę pokroić w słupki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić wzdłuż na połówki. Wymieszać składniki posypane czosnkiem, bazylią, pomidorami suszonymi i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie zalać jogurtem, dodać musztardę, a następnie dokładnie i delikatnie wymieszać. Odstawić ponownie do lodówki na 2‑3 godziny przed zaserwowaniem. Podawać samodzielnie lub jako przystawkę z dobrze podpieczonymi grzankami. Takie proste… a jakie smaczne!

Smacznego więc Wam życzę, wiosennie.

Dariusz Hankiewicz