Minął kolejny rok. Za pasem Boże Narodzenie i Wigilia. Kiedyś proponowałem na tę okazję śledzie na trzy sposoby po skandynawsku (można zajrzeć do archiwum). Tym razem będą to bardziej swojskie klimaty. Choć jeden ze składników pochodzi aż z Indii a jego prozdrowotne działanie, a także udział w daniach kuchni hinduskiej czy meksykańskiej jest nie do przecenienia. Ale do rzeczy. Pierwszy przepis będzie drobną modyfikacją śledzi, które jadłem kiedyś na Kaszubach. To coś dla wielbicieli śledzi „na słodko”. A zawarte tam „spuchnięte rodzynki” wierzę, że zrobią na waszej rodzince niezłe wrażenie. Oczywiście smakowe również. Drugi przepis to śledzie „wytrawne”. Z dodatkiem właśnie hinduskiej kurkumy. I o niej słów kilka. Stosowana jest zwłaszcza w kuchni azjatyckiej, ze względu na właściwości nadające potrawom ostry smak i charakterystyczną żółtą barwę. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu kurkumy w kuchni datuje się na 600 r. p.n.e., zaś około 700 r. n.e. przyprawa dotarła do Chin. Wielu dawnych chińskich i indyjskich medyków doceniało kurkumę ze względu na dobroczynne działanie prozdrowotne. Nazywano ją przez wiele lat naturalnym antybiotykiem. Kurkuma stosowana była w łagodzeniu bólowych dolegliwości menstruacyjnych, w terapii chorób pasożytniczych, schorzeń układu pokarmowego. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami o działaniu przeciwzapalnym. Kurkuma polecana jest także w terapii i profilaktyce nowotworów wielu narządów. To również nośnik witamin z grupy B, witaminy E i K, a także wapnia, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, sodu i cynku. Dodam, że ciekawostką w proponowanej potrawie jest… parzona cebula, przez co trudno doszukać się jej w smaku potrawy. No to do roboty.
Śledzie po kaszubsku inaczej
Składniki:
- 0,5 kg śledzi solonych(najlepiej typu matias)
- 40cm białej części dość grubego pora
- 2spore cebule cukrowe
- 200 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki oliwyz oliwek
- 3‑4 łyżki miodu (najlepiej fasolowy lub gryczany)
- ½ szklanki octu10%
- 6‑8 kuleczek ziela angielskiego
- 3 całe listki laurowe
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonej wędzonej papryki
- ½ szklanki rodzynek(najlepiej białych jumbo)
- 3 dość duże twarde ogórki kiszone
- Oliwa do zeszklenia cebuli1‑2 łyżki
- Sól (szczypta).
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie nie dłużej niż 45 minut. Rodzynki wsypać do szklanki i zalać na godzinę wrzątkiem. Cebule pokroić w półtalarki, a pora w talarki i zeszklić na patelni z oliwą delikatnie oprószając solą. Dodać koncentrat, oliwę, ziele angielskie i liść laurowy. Dobrze wymieszać i trzymać na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać ocet, paprykę i pieprz. Dobrze wymieszać, dodać rodzynki, ogórki kiszone pokrojone w kostkę i miód, podgrzewać przez ok. 10 minut stale mieszając. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie pokroić na kawałki ok. 3‑4 cm i układać w słoju przekładając warstwami z „farszem”. Odstawić do lodówki na co najmniej 1‑2 doby do „przegryzienia się”.
Śledzie z kurkumą i kaparami
Składniki:
- 0,5 kg solonych śledzi(najlepiej typu matias)
- 2 duże cebule cukrowe
- 2 łyżki mielonej kurkumy
- 3‑4 łyżki śmietany (18%)
- 3‑4 łyżki majonezu (gęstego)
- 1 i ½ łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- 4 łyżki marynowanych kaparów
- ½ słoika(ok. 100 g) suszonych pomidorów w oleju
- Cała zawartość oleju ze słoikaz pomidorami
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki octu10%
- 1 czubata łyżka suszonego rozmarynu.
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w mleku nie dłużej niż 30 minut. Cebulę pokroić w piórka i zalać wrzątkiem na ok. 20 minut. W drugim naczyniu połączyć pozostałe składniki i odstawić na 15 minut. Cebule odcedzić na sicie i dodać do połączonych składników. Dobrze wymieszać. Śledzie pokroić na kawałki 3‑4 cm. Układać w słoju warstwami przekładając sosem z kurkumą. Odstawić na noc do lodówki.
Serwujemy oba rodzaje śledzi z pieczywem, najlepiej świeżym, z odrobiną masła.
Życzę wszystkim smacznego i zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz lepszego Nowego Roku.
Dariusz Hankiewicz