Pory w szynce

Minął karnawał i tłusty czwartek, do wiosny jednak jeszcze troszkę czasu. Chciałoby się już zjeść coś „zielonego”. Prawda? No to sięgnijmy po zimowe warzywo czyli… pora.

Nasz dzisiejszy bohater, to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych, pochodzący z Azji Mniejszej. Uprawiany w celach konsumpcyjnych już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski dotarł dopiero w średniowieczu. Przybył razem z zakonnikami sprowadzonymi z Włoch i Francji. Jako ciekawostkę należy dodać, że niewyrwany i zjedzony w pierwszym roku por, w drugim roku wypuszcza wysokie pędy kwiatostanowe, niekiedy sięgające nawet 2 metrów.

Por należy do warzyw najwcześniej docenionych ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest warzywem niskokalorycznym. Porcja 100 g pora to zaledwie 29 kcal. Za to jest bogaty w witaminy i minerały (m.in. w: C, A, E, B1, B2, PP; ma około 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy). Zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu, a także tworzą tkankę łączną.

No dość gadania o warzywie, czas do roboty. Pamiętam, że już kiedyś proponowałem sałatkę z porem, jajami, majonezem i ketchupem. Dzisiaj będzie coś bardziej wykwintnego i na ciepło.

Składniki (można je powielić):

  • 4 duże pory
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 8 plastrów szynki (dużych)
  • 4 cienkie plastry żółtego sera
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • ⅕ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonych płatków czosnku
  • ⅓ łyżki przyprawy maggi
  • ⅓ czerwonej świeżej papryki.

Wykonanie:

Pory umyć i obciąć białą część tak, żeby mieściła się do naczynia żaroodpornego jakie macie. Następnie przekroić na połówki wzdłuż. Do dużej głębokiej patelni nalać wody i zagotować, wkładać do wrzątku na 2 minuty(!) każdy kawałek pora. Delikatnie wyjąć na talerz. Po lekkim ostudzeniu na każdym ułożyć paski żółtego sera. Posypać mielonym tymiankiem i zawinąć w plaster szynki. Ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, przekładając paskami papryki. Następnie spryskać pory przyprawą maggi. Śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową i płatkami czosnku ułożyć na wierzchu. Dookoła naczynia rozłożyć pokruszone masło klarowane. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 20 minut. Na koniec posypać posiekanym szczypiorem. Serwować na gorąco, z białym pieczywem.

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz