Pijane rodzynki, ciasto tylko dla dorosłych

Wakacje przed nami, a jak wakacje to urlop, a jak urlop to może deser rodzynkowy z alkoholem? No, powiedzmy z przymrużeniem oka.

Rodzynki są znane w kuchni od kilku tysięcy lat. Już Egipcjanie cenili je sobie bardzo, a do Europy rodzynki trafiły ponad tysiąc lat temu. Kiedyś stanowiły rarytas na królewskich stolach, dzisiaj są słodką, popularną domową przekąską. W Polsce znamy przede wszystkim rodzynki sułtańskie, damasceńskie i perskie (charakteryzują się jasnym kolorem, stosunkowo dużym rozmiarem oraz miękkością), pochodzą zazwyczaj z Turcji, Iranu lub Chin. Są też drobne rodzynki o ciemnobrązowym zabarwieniu, tzw. koryntki (pochodzą z Grecji). Najczęściej spotykane w Polsce są rodzynki włoskie, też ciemne, drobniejsze, o lekko muszkatołowym aromacie. Są również i tzw. cybeby (posiadające podłużny kształt oraz pestki (nasiona). Rodzynki to cenne źródła wartościowych składników. Zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk, miedź oraz wapń i bor, również resweratrol, który jest przeciwutleniaczem. Rodzynki to również bomba witaminowa. Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) ale i witaminy C i E. Zawierają też dużo cukrów, a tym samym kalorii. W 100 gramach rodzynek znajduje się około 270‑300 kcal! Wartość kaloryczna rodzynek może się oczywiście różnić w zależności od stopnia wysuszenia winogron i mogą one w efekcie zawierać nawet do… 75 % naturalnych cukrów. Ale moi mili to i tak mniej niż 100 g czekolady. A jak dodamy jeszcze do tego… że ten rodzaj bakalii chroni przed chorobami serca, reguluje ciśnienie i wspomaga zapobieganie wzrostowi złego cholesterolu, wspomaga układ nerwowy, stymuluje regenerowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit, zapobiega anemii i poprawia stan skóry, włosów i paznokci, to nikt chyba nie będzie miał wątpliwości, czy po nie sięgnąć. Oczywiście z umiarem. Więc do dzieła.

Ciasto (składniki)

  • 5 jajek
  • 4 jabłka
  • 100 g orzechów włoskich
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka octu (6%)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy inki
  • 2‑3 szklanki mąki

Wykonanie

Jabłka pokroić, orzechy posiekać, zasypać cukrem na 1 godzinę. Następnie mieszamy wszystkie składniki (kontrolujemy ilość mąki w zależności np. od większej wodnistości jabłek dodajemy więcej mąki). Piec 30‑40 min. w temperaturze 180 st.

Masa czekoladowa – do przełożenia (składniki)

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 krem czekoladowy (w proszku)
  • 1 szklanka mleka w proszku odtłuszczonego
  • 2 łyżki dobrego ciemnego kakao
  • ½ słoika dżemu śliwkowego
  • 1 galaretka cytrynowa.
  • 2/3 szklanki wrzącej wody
  • 50 g rumu
  • 50 g spirytusu 96%
  • 50 ml wrzącej wody.

Wykonanie

Ucieramy masło lub margarynę, dodajemy mleko w proszku, 1 opakowanie kremu czekoladowego. Ciasto kroimy na pół w poprzek, dolną część nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy warstwą dżemu śliwkowego (3‑4 łyżki) rozpuszczonego w galaretce cytrynowej przygotowanej z wrzącą wodą. Następnie smarujemy masą czekoladową. Układamy drugi placek, nasączamy ponczem i polewamy tężejącą polewą zawierającą rodzynki.

Polewa z rodzynkami (na wierzch)

  • ¼ kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3‑4 łyżki ponczu
  • 200 g rodzynek (namoczonych na noc w spirytusie i rumie 1:1 tj. 50 ml/50 ml) z dodatkiem 50 ml wrzącej wody.

Wykonanie

Rozpuścić w garnku masło, cukier i kakao oraz poncz na ogniu (nie gotować) i wtedy dodać opakowanie galaretki cytrynowej (do rozpuszczenia). Następnie dodać rodzynki z alkoholu i wystudzić całość (do powolnego tężenia.) Wylewać wtedy małymi porcjami na wierzch ciasta. Zostawić do zastygnięcia.

Smacznego i udanych wakacji!

(PS Aha, mimo przymrużenia oka, to ciasto tylko dla dorosłych!)

Dariusz Hankiewicz