Pasztet z gruszką, rozmarynem i orzechami

Witajcie drodzy domowi kucharze. Czas świąt, tłustości i karnawału za nami. Może by tak, zgodnie z oczekiwaniami Czytelników, znowu coś wegetariańskiego? Częstym gościem na naszych stołach jest pasztet sojowy. Ja tym razem zaproponuję też pasztet, ale z… fasoli z dodatkami.

Fasola jest wege to pewne. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli, które różnią się od siebie wielkością i barwą, poczynając od białej (nasz popularny jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flażeolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Fasola jest bardzo odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, a co ważne, zawiera wiele substancji odżywczych – przede wszystkim dużo białka roślinnego. Ponadto jest bogata w potas, wapń i fosfor i w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, co jest istotne dla walczących z otyłością. No cóż, ma jeden feler, powoduje wzdęcia, ale z tym sobie poradzimy. Do naszej potrawy wykorzystamy fasolę białą, już ugotowaną, ze słoików (które preferuję, jako że wnętrza puszek są pokrywane niezbyt zdrowym bisfenolem (BPA), a o jego niechlubnym działaniu można przeczytać w sieci). Oczywiście można też wykorzystać wcześniej zakupioną i własnoręcznie przygotowaną (na noc namoczoną) fasolę jaś.

Składniki:

  • 3 słoiki białej fasoli (3×400 g) lub namoczonej przez noc w zimnej wodzie 500 g fasoli jaś
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 2‑3 gruszki „konferencja”
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka majeranku mielonego
  • 100 g orzechów włoskich, wymoczonych przed użyciem we wrzącej wodzie (ok. 30 minut)
  • 1 łyżka tymianku
  • 3‑4 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka rozmarynu lub gałązka świeżego (same igły)
  • spora szczypta gałki muszkatołowej (startej)
  • 1‑2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego (jabłkowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ⅓ szklanki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodając posiekany czosnek. Na pozostałym na patelni oleju podsmażyć przez 2‑3 minuty pokrojone w kostkę gruszki obrane ze skóry z rozmarynem. Wyjąć, jeżeli mamy świeży rozmaryn i zblendować gruszki z cebulą, z olejem ze smażenia i doprawić delikatnie solą. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ponownie na gładką masę (jeśli konsystencja będzie zbyt luźna można dodać 2‑3 łyżki płatków owsianych). Wyłożyć papierem do pieczenia średnią keksówkę i przełożyć do niej masę, wyrównać. Jeśli ktoś lubi wędzone lub suszone śliwki, to można włożyć na koniec 2‑3 (pokrojone na ćwiartki) w masę. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich delikatnie smarując je oliwą. Piec w nagrzanym do 1800C piekarniku przez ok. 50‑60 minut. Odstawić do ostygnięcia i podawać ze schłodzonym sosem tatarskim lub czosnkowym.

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz