Kotlety mielone inaczej, czyli kofty

Wakacje i urlopy przed nami. Grillowanie to też chyba jeden ze sportów narodowych Pola- ków. Zaproponuję więc inną odmianę klasycz- nego kotleta mielonego. Jak podaje angielska Wikipedia, kofta to rodzina dań z klopsików lub klopsików występujących w kuchni bałkań- skiej, bliskowschodniej, północnoafrykańskiej, południowokaukaskiej, południowoazjatyckiej i środkowoazjatyckiej. Kotleciki klasyczne baranie kofta przygotowuje się z mięsa mielonego, które łą- czy się z cebulą, natką pietruszki i przyprawami. W innych wersjach mięso miesza się jeszcze z kaszą bulgur, jajkiem i ryżem. Ogólnie kofta występuje aż w 291 różnych wer- sjach. W wersji indyjskiej kofta jest wegetariańska. Dzisiaj proponuję połączenie wołowiny z jagnięciną lub mięsem indyczym.

Składniki

  • 700-800 g mięsa mielonego – wołowina i jagnięcina lub wołowina i indyk
  • ½ średniej cebuli, najlepiej cukrowej – do 80 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 cm świeżego imbiru (albo ½ łyżeczki mielonego)
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (może być wędzona)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • ⅓ łyżeczki kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
  • kolendra, mały pęczek albo ziarnista, utarta w moździerzu
  • mała garść natki pietruszki (alternatywnie, jeśli nie mamy świeżej kolendry)
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej – opcjonalnie
  • długie patyczki do szaszłyków albo do sushi – 8-10 sztuk.

Wykonanie

Mięso – najlepiej wołowe i jagnięce; jeśli nie macie, to może być wołowina i indyk (pół na pół) – zmielić. Mięso wybieramy średniotłuste, a do mielenia – średnie oczka. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy wszystkie suszone zioła i składniki świeże, drobno posiekane. Całość wyrabia- my ręcznie przez przynajmniej 5 min., by masa była idealnie jednolita. Dodajemy ½ łyżki oliwy. Drewniane patyczki do szaszłyków (albo do sushi, to moja modyfikacja, sprawdzają się lepiej) moczymy w zimnej wodzie około godziny, by pod- czas pieczenia, smażenia czy grillowania się nie poprzypala- ły. Z masy mięsnej formujemy kulę wielkości mandarynki, nadziewamy środek, a następnie wydłużamy kotlet w kształt owalny. Smarujemy delikatnie oliwą po wierzchu i mięso jest gotowe do obróbki cieplnej. Można je upiec w piekarniku, na grillu lub usmażyć na patelni, zwykłej lub grillowej.

Aby zrobić kofty z piekarnika, należy najpierw nagrzać piekarnik do 200 stopni (najlepiej z opcją grillowania) i piec je 10-15 minut (w połowie pieczenia koniecznie trzeba odwrócić na drugą stronę). Oczywiście najlepiej będą sma- kowały z grilla, potrzeba im około 5-7 min. grillowania. Serwujemy na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i np. chlebkami naan lub z pitą oraz z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Ja proponuję z sosem tzatziki.

.

Składniki

  • duży jogurt typu greckiego (gęsty)
  • duży zielony ogórek (posiekany)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa (½ łyżeczki)
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koperek lub mięta – opcjonalnie

Wykonanie

Składniki połączyć ze sobą, schłodzić w lodowce i podawać jako dip.

Udanych urlopów życzę

Smacznego!

.
Dariusz Hankiewicz