Wakacje i urlopy przed nami. Grillowanie to też chyba jeden ze sportów narodowych Pola- ków. Zaproponuję więc inną odmianę klasycz- nego kotleta mielonego. Jak podaje angielska Wikipedia, kofta to rodzina dań z klopsików lub klopsików występujących w kuchni bałkań- skiej, bliskowschodniej, północnoafrykańskiej, południowokaukaskiej, południowoazjatyckiej i środkowoazjatyckiej. Kotleciki klasyczne baranie kofta przygotowuje się z mięsa mielonego, które łą- czy się z cebulą, natką pietruszki i przyprawami. W innych wersjach mięso miesza się jeszcze z kaszą bulgur, jajkiem i ryżem. Ogólnie kofta występuje aż w 291 różnych wer- sjach. W wersji indyjskiej kofta jest wegetariańska. Dzisiaj proponuję połączenie wołowiny z jagnięciną lub mięsem indyczym.
Składniki
- 700-800 g mięsa mielonego – wołowina i jagnięcina lub wołowina i indyk
- ½ średniej cebuli, najlepiej cukrowej – do 80 g
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 cm świeżego imbiru (albo ½ łyżeczki mielonego)
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (może być wędzona)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki mielonej
- ⅓ łyżeczki kuminu (mielonego kminu rzymskiego)
- kolendra, mały pęczek albo ziarnista, utarta w moździerzu
- mała garść natki pietruszki (alternatywnie, jeśli nie mamy świeżej kolendry)
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej – opcjonalnie
- długie patyczki do szaszłyków albo do sushi – 8-10 sztuk.
Wykonanie
Mięso – najlepiej wołowe i jagnięce; jeśli nie macie, to może być wołowina i indyk (pół na pół) – zmielić. Mięso wybieramy średniotłuste, a do mielenia – średnie oczka. Do miski ze zmielonym mięsem dodajemy wszystkie suszone zioła i składniki świeże, drobno posiekane. Całość wyrabia- my ręcznie przez przynajmniej 5 min., by masa była idealnie jednolita. Dodajemy ½ łyżki oliwy. Drewniane patyczki do szaszłyków (albo do sushi, to moja modyfikacja, sprawdzają się lepiej) moczymy w zimnej wodzie około godziny, by pod- czas pieczenia, smażenia czy grillowania się nie poprzypala- ły. Z masy mięsnej formujemy kulę wielkości mandarynki, nadziewamy środek, a następnie wydłużamy kotlet w kształt owalny. Smarujemy delikatnie oliwą po wierzchu i mięso jest gotowe do obróbki cieplnej. Można je upiec w piekarniku, na grillu lub usmażyć na patelni, zwykłej lub grillowej.
Aby zrobić kofty z piekarnika, należy najpierw nagrzać piekarnik do 200 stopni (najlepiej z opcją grillowania) i piec je 10-15 minut (w połowie pieczenia koniecznie trzeba odwrócić na drugą stronę). Oczywiście najlepiej będą sma- kowały z grilla, potrzeba im około 5-7 min. grillowania. Serwujemy na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i np. chlebkami naan lub z pitą oraz z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Ja proponuję z sosem tzatziki.
.
Składniki
- duży jogurt typu greckiego (gęsty)
- duży zielony ogórek (posiekany)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa (½ łyżeczki)
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- posiekany koperek lub mięta – opcjonalnie
Wykonanie
Składniki połączyć ze sobą, schłodzić w lodowce i podawać jako dip.
Udanych urlopów życzę
Smacznego!
.
Dariusz Hankiewicz