Związek, który zawierają papryczki chili odegrał ważna rolę w badaniach, których wyniki nagrodzono bardzo ważnym wyróżnieniem. Tegoroczni laureaci Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii/medycyny dokonali przełomowego odkrycia dotyczącego receptorów dotyku i temperatury.
W poniedziałek ogłoszono, że Zgromadzenie Noblowskie Instytutu Karolinska zdecydowało o przyznaniu Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny lub fizjologii za rok 2021 Davidowi Juliusowi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco i Ardemowi Patapoutianowi ze Scripps Research w La Jolla w Kalifornii. Naukowcy zostali wyróżnieni za przełomowe odkrycia kanałów TRPV1, TRPM8 i Piezo, które pozwoliły zrozumieć, w jaki sposób ciepło, zimno i siła mechaniczna mogą inicjować impulsy nerwowe, dzięki którym możemy postrzegać i dostosowywać się do otaczającego nas świata.
Dzięki wykorzystaniu kapsaicyny, ostrego związku zawartego w papryczkach chili, a wywołującego uczucie pieczenia, David Julius zidentyfikował czujnik w zakończeniach nerwowych skóry, który reaguje na ciepło.
Ardem Patapoutian wykorzystał komórki wrażliwe na nacisk do odkrycia nowej klasy czujników, które reagują na bodźce mechaniczne w skórze i narządach wewnętrznych.
Podczas poniedziałkowej uroczystości, na której ogłoszono nazwiska tegorocznych laureatów, przedstawiciel komitetu Instytutu Karolinska podkreślał, że ich przełomowe odkrycia dały początek intensywnym pracom badawczym, dzięki którym coraz lepiej rozumiemy, w jaki sposób nasz układ nerwowy odczuwa ciepło, zimno i bodźce mechaniczne.
(oprac. jkg)
Fot. Fb/ Nobel Prize
2021-10-04
Zobacz również: