Ile cukru znajduje się w kolorowych napojach? Jak przygotować hamburgera żeby był zdrowy? Takie problemy będą tematem zajęć w centrum szkoleniowym, które otworzyło PCK
W piątek, 17 września, oficjalnie otwarto Centrum Szkoleniowo‑Edukacyjne stworzone w budynku Lubelskiego Oddziału Okręgowego PCK. Przy ul. Bursaki uczniowie z klas I‑III szkół podstawowych z Lublina i powiatu lubelskiego będą brać udział w zajęciach z edukacji żywieniowej i ekologicznej.
Każda grupa będzie miała możliwość uczestniczenia w cyklu warsztatów. Centrum Edukacyjno‑Szkoleniowe to miejsce, gdzie uczniowie będą w praktyczny sposób zdobywać wiedzę na temat szeroko rozumianego zdrowia.
– Będziemy mówili o żywności i składnikach odżywczych, o racjonalnych zakupach. Ale także o działaniach ekologicznych takich jak oszczędzanie wody czy ograniczeniu produkcji odpadów – wyliczają organizatorzy centrum, który zapewniają, że zachowania prozdrowotne i promocja zdrowia to jeden z priorytetów Lubelskiego Oddziału PCK.
To pierwsze takie miejsce przy Polskim Czerwonym Krzyżu w Polsce.
Podczas piątkowej inauguracji uczniowie z SP nr 23 zajmowali się alternatywnymi formami przygotowania posiłków. Były eksperymenty i degustacja dań, które powstały przy użyciu ciekłego azotu.
(oprac. jkg)
Fot. Iwona Burdzanowska
2021-09-20
Zobacz również: