Sałatka po lekarsku

MEDICUS 7-8/2013

    Sałatka po lekarsku   

Brokuły inaczej…

Cóż można zaproponować na wakacje, czas letnich, ciepłych wieczorów i spotkań przy grillu z przyjaciółmi? Oczywiście coś do grillowego dania. Ten dodatek powinien być nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sięgamy więc znów po warzywo rodem ze starożytnego Rzymu i Grecji – po brokuły. To nie zawsze doceniane warzywo zawiera dużo łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, który zwiększa w organizmie poziom serotoniny, redukując objawy depresji. Brokuły są także bogate we flawonoidy, które stymulują detoksykujące działanie enzymów i pomagają organizmowi pozbyć się związków rakotwórczych i innych szkodliwych toksyn.

Zatem do rzeczy.

Przepis na sałatkę jest, jak zwykle, bardzo prosty, a jej wykonanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut:

Składniki:

 1-2 brokuły

• 1 kostka sera typu feta

• 250 ml jogurtu

• 2-3 łyżki majonezu (dobrego)

• 2 ząbki czosnku

• 100 g pestek słonecznika

• 1 łyżeczka Vegety, Kucharka, Jarzynki lub innej przyprawy

Wykonanie:

Brokuły podzielić na małe różyczki i wrzucić do garnka z wrząca wodą z łyżeczką Jarzynki. Gotować nie dłużej niż 5 minut, w przeciwnym razie wszystkie wartości odżywcze ulotnią się. Odcedzić i wystudzić. Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem i zmiażdżonymi w prasce ząbkami czosnku. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Wystudzone brokuły przełożyć do salaterki, połączyć z pokrojonym w kostkę serem i polać sosem. Całość posypać słonecznikiem. Podawać schłodzone (po ok. 30 minutach) jako samodzielne danie albo dodatek do grillowanych mięs. Smacznego

Dariusz Hankiewicz