MEDICUS 7-8/2013
Sałatka po lekarsku
Brokuły inaczej…
Cóż można zaproponować na wakacje, czas letnich, ciepłych wieczorów i spotkań przy grillu z przyjaciółmi? Oczywiście coś do grillowego dania. Ten dodatek powinien być nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sięgamy więc znów po warzywo rodem ze starożytnego Rzymu i Grecji – po brokuły. To nie zawsze doceniane warzywo zawiera dużo łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, który zwiększa w organizmie poziom serotoniny, redukując objawy depresji. Brokuły są także bogate we flawonoidy, które stymulują detoksykujące działanie enzymów i pomagają organizmowi pozbyć się związków rakotwórczych i innych szkodliwych toksyn.
Zatem do rzeczy.
Przepis na sałatkę jest, jak zwykle, bardzo prosty, a jej wykonanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut:
Składniki:
• 1-2 brokuły
• 1 kostka sera typu feta
• 250 ml jogurtu
• 2-3 łyżki majonezu (dobrego)
• 2 ząbki czosnku
• 100 g pestek słonecznika
• 1 łyżeczka Vegety, Kucharka, Jarzynki lub innej przyprawy
Wykonanie:
Brokuły podzielić na małe różyczki i wrzucić do garnka z wrząca wodą z łyżeczką Jarzynki. Gotować nie dłużej niż 5 minut, w przeciwnym razie wszystkie wartości odżywcze ulotnią się. Odcedzić i wystudzić. Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem i zmiażdżonymi w prasce ząbkami czosnku. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Wystudzone brokuły przełożyć do salaterki, połączyć z pokrojonym w kostkę serem i polać sosem. Całość posypać słonecznikiem. Podawać schłodzone (po ok. 30 minutach) jako samodzielne danie albo dodatek do grillowanych mięs. Smacznego
Dariusz Hankiewicz