Sałatka po lekarsku

MEDICUS 1-2/2013

      Sałatka po lekarsku     

Rybny przekładaniec z marchewką

 

Witajcie w Nowym Roku!

Dość już tego świątecznego i noworocznego popuszczania pasa. Mam nadzieję, że zapasy mięs, kiełbas i pasztetów w lodówkach też się skończyły.

To co, może by tak zdrową rybkę? Ok, więc parę słów tytułem wstępu na zachętę. Podziały ryb są różne. Ale ja ryby dzielę… ze względu na zawartość tłuszczu, czyli:

• ryby chude (0,2-1%): morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj, panga , płastuga, flądra, dorada, leszcz, płoć;

• ryby średnio tłuste (1,5-5%): karp, leszcz, śledź, flądra;

• tłuste (powyżej 5%): łosoś , tuńczyk, sardynka, makrela.

Teraz parę słów o tym, jak wartościowi są nasi bohaterowie. Najważniejszym składnikiem odżywczym są zapewne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko arytmii serca, zmniejszają krzepliwość krwi, pobudzają do wytwarzania tlenku azotu, rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie, sprzyjają zwiększaniu się poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, obniżają ryzyko nowotworów, są istotne dla dobrego wyglądu skóry, włosów, paznokci, działają przeciwzapalnie, są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego, sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny. Kolejne, ważne, łatwo przyswajalne składniki ryb to: jod, selen, witamina D, magnez. Lista ich dobroczynnych dla naszych organizmów zalet jest bardzo długa – jeśli nie pamiętasz, sprawdź u dr. Googla! Dlatego dziś proponuję szybkie danie rybne na kolacje i przyjęcia. Czas przygotowania ok. 30 minut.

Składniki (na 4 osoby):

• 2 duże filety z ryby morskiej lub 4 kostki rybne mrożone bez ości

• 0,8 litra bulionu

• 5 dużych marchewek

• 1 duża cebula

• 5-6 łyżek majonezu (waszego ulubionego!)

• olej do smażenia, łyżeczka sosu sojowego jasnego, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotować bulion (może być z kostek rosołowych lub woda z dodatkiem łyżki stołowej Jarzynki, Vegety, Kucharka itp.) i w nim ugotować rybę. Odcedzić i ostudzić, delikatnie ją rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, delikatnie soląc do smaku. Dodać oskrobaną i startą na wiórki marchewkę, usmażyć. Dodać 4-6 łyżek bulionu i łyżeczkę sosu sojowego. Poddusić do redukcji płynu. Sól i pieprz do smaku. Ostudzić. Składniki wykładać warstwami do salaterki chłodne, zaczynając od ryby. Na koniec, na wierzch 5-6 łyżek dobrego majonezu (może być połączony z jogurtem). Odstawić do lodówki na 1 godzinę, żeby się przegryzło i… smacznego!

Dariusz Hankiewicz