MEDICUS 12/2012
Sałatka po lekarsku
Wigilijna zupa
I tak dobrnęliśmy do ostatniego miesiąca tego roku. To przecież grudzień, a więc święta Bożego Narodzenia. A to oznacza Wigilię. I ja w tej konwencji chciałbym właśnie zaproponować tym razem danie wigilijne . Różne zupy wigilijne podawane są w polskich domach. Najczęściej występuje barszcz czerwony z uszkami. Po warszawsku i w okolicach stolicy uszka gotuje się i podaje w zupie. Natomiast mieszkańcy stolicy naszej Galicji, czyli Krakowa smażą je najpierw i podają na oddzielnym talerzyku. Ze Śląska pochodzi tradycja zupy zwanej „siemieniotką”, czyli zupa lniana. Kresowiacy w Wigilię zajadają się słodką zupą migdałową, a osoby o delikatniejszych żołądkach jedzą susz na ciepło z makaronem, koniecznie doprawiony cynamonem i goździkami. Na Pomorzu jada się inne zupy wigilijne, przede wszystkim wytrawne zupy rybne. Czasami podawane są one na słodko z bakaliami i śmietaną. Podaje się również zupy grzybowe. W tradycji Lubelszczyzny jest wigilijny barszcz czerwony, a to ze zwykłych, a to z kiszonych buraków. To nie przypadek, z jakich zupy wigilijne były zrobione składników . W dawnych czasach miały one zapewnić jedzącym zdrowie i dostatek na nadchodzący rok. Każdy składnik symbolizował co innego: kapusta – dostatek, ryby – obfitość, mak i groch – nadzieję na odrodzenie, chleb i kluski – sytość, orzechy i bakalie – urodzaj i miłość. Grzyby zaś zdrowie! A skoro spotykamy się na łamach gazety dla lekarzy, to właśnie dzisiaj zaproponuję przepis na grzybową z… ziemniakami. Taką, jaką jadało się w moim domu rodzinnym na Wigilię. I jada do dziś w moim domu.
Składniki (na 4 osoby):
• 2 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
• 2,5 l bulionu warzywnego (nie solonego)
• 2 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
• 2-3 kostki bulionu grzybowego
• 2- łyżki śmietany 30%
• 1/3 łyżeczki białego (!) pieprzu
• „na czubek noża” drobno zmielonego czarnego pieprzu
• 0,7 kg ziemniaków
Przygotowanie:
Dzień wcześniej gotujemy wywar warzywny (marchewka, pietruszka, seler , por + 1 łyżka oliwy). Po wyjęciu warzyw wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 1 godziny, a następnie zostawiamy wszystko w garnku na noc. Następnego dnia odcedzamy grzyby (możemy je wykorzystać do farszu, np. do pierogów! ). Dodajemy 2 kostki bulionu grzybowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego i biały pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wieczora. Na godzinę przed wigilią dodajemy zahartowaną śmietanę i doprowadzamy tylko do wrzenia. Na talerze układamy pokrojone w kawałki oddzielnie (!) świeżo ugotowane ziemniaki i zalewamy zupą. I na stół.
Życzę wszystkim smacznego, a także zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz dobrego, nowego 2013 roku.
Dariusz Hankiewicz