Sałatka po lekarsku

MEDICUS 10/2012

Sałatka po lekarsku

Zapiekana kalarepka

 Dziś zapraszam na coś na ciepło – wprost z ogrodu, a na dodatek to skarbnica wit. C i beta-karotenu. Europa znała ją od XVI wieku. W Polsce do jej uprawy w królewskich i przyklasztornych ogrodach przyczyniła się Bona Sforza, druga żona króla Zygmunta Starego (jest też „winna” jadania przez nas od tamtych czasów tzw. włoszczyzny). Ostatnie badania, prowadzone m.in. na Harvardzie, udowodniły, że beta-karoten zawarty w kalarepce działa toksycznie na komórki pobrane z ludzkich guzów płaskokomórkowych płuc. Zmniejsza ich wzrost, aktywność wolnych rodników oraz produkcję szkodliwych enzymów rakotwórczych. Potas, obecny w kalarepce, zapobiega udarom mózgu. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale jednocześnie bezpośrednio działa na naczynia mózgowe. Utrzymuje ich elastyczność i zmniejsza podatność na uszkodzenia. Wieloletnie badania naukowców potwierdziły, że ryzyko udaru zmniejsza się nawet o 40%, jeśli do jednego posiłku włączymy pokarmy bogate w potas (wystarczy porcja kalarepki lub innego warzywa, np. pomidorów, ziemniaków, brokułów lub kapusty).

Czyż może być lepsza rekomendacja?

A oto przepis:

 4 średnie kalarepki

• 400 g mięsa mielonego drobiowego

• 1 torebka ryżu

• 1 mała dymka

• 10 dkg sera żółtego ostrego /np. salami/

• sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

• 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki, szukajcie takiego z obniżoną ilością soli i tłuszczu!)

Wykonanie:

Dymkę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie „na sypko”. Dodać do mięsa ryż i cebulkę, posolić i popieprzyć do smaku. Wyrobić na jednolitą masę, dodając uprzednio gałkę muszkatołową (trzy razy potrzeć po tarce albo na czubek noża, gotowej, zmielonej). Kalarepki obrać. Ściąć „kapelusze”. Kalarepki wydrążyć, by ścianki miały ok. 1 cm, podobnie jak „kapelusze”. Nałożyć farsz. Przed przykryciem „kapeluszami” posypać startym żółtym serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać szklanką bulionu. Piec pod przykryciem w 180 st ok. 30-40 min (widelcem należy sprawdzić miękkość kalarepki, bo piecze się dłużej niż cukinia czy kabaczek!), następnie włączyć termoobieg, zdjąć pokrywę i zapiec wierzch przez 3-4 min. Podawać na ciepło z pieczywem lub samą z dodatkiem ketchupu.

Smacznego.

Dariusz Hankiewicz