Sałatka po lekarsku – Wpadną goście

MEDICUS 6-7/2012

Sałatka po lekarsku

Wpadną goście

Co przygotować szybciutko z dostępnych w markecie artykułów? Pierogi to coś, co lubi każdy. A może by tak pierożki inaczej? Tortellini to tradycyjne włoskie małe pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. Mogą być też z włoską szynką prosciutto itd. Ponoć Włosi robią je na kilkanaście sposobów. Podstawą jest dobre ciasto, koniecznie z pszenicy durum.

Do sałatki polecam tortellini suszone z nadzieniem mięsnym. Dla wegetarian mogą być z serem ricotta; w tej wersji nie dodajemy fety i szynki, ale zwiększamy ilość jarzyn, np. o świeży, wypestkowany ogórek lub/i pomidor.

Czas przygotowania: 15 minut. Porcja dla 3-4 osób (proporcje można zwiększyć wg uznania!).

           1 opakowanie pierożków tortellini (ok. 150-200 g suchego produktu)

           100-150 g szynki prasowanej lub drobiowej

           1/2 średniej sałaty pekińskiej

           1 puszka kukurydzy

           1 puszka krojonego ananasa

           3/4 kostki sera typu feta

           1/2 świeżej papryki czerwonej słodkiej

           1/2 pęczka pietruszki lub koperku

           2 łyżki dobrego majonezu

           2 łyżki dobrego jogurtu

           1 łyżka musztardy kremskiej

           sól i pieprz do smaku

Pierożki ugotować al dente (woda lekko osolona z dodatkiem łyżki dobrej oliwy), ostudzić. Dodać do miski pokrojone w kwadraciki ok. 1,5×1,5 cm paprykę, sałatę, ananas i w drobną kostkę szynkę. Dodać odlaną kukurydzę (można ją zastąpić groszkiem konserwowym, jeśli ktoś nie przepada za kukurydzą; sałatka będzie delikatniejsza w smaku). Dodać posiekaną pietruszkę lub koperek. Połączyć z majonezem, musztardą i jogurtem. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem dodać pokrojony w kostkę ok. 1 cm ser typu feta, delikatnie wymieszać i dopiero wtedy sprawdzić, czy potrzebne są sól(!) i pieprz.

A potem… smacznego!

Dariusz Hankiewicz