MEDICUS 6-7/2012
Sałatka po lekarsku
Wpadną goście
Co przygotować szybciutko z dostępnych w markecie artykułów? Pierogi to coś, co lubi każdy. A może by tak pierożki inaczej? Tortellini to tradycyjne włoskie małe pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. Mogą być też z włoską szynką prosciutto itd. Ponoć Włosi robią je na kilkanaście sposobów. Podstawą jest dobre ciasto, koniecznie z pszenicy durum.
Do sałatki polecam tortellini suszone z nadzieniem mięsnym. Dla wegetarian mogą być z serem ricotta; w tej wersji nie dodajemy fety i szynki, ale zwiększamy ilość jarzyn, np. o świeży, wypestkowany ogórek lub/i pomidor.
Czas przygotowania: 15 minut. Porcja dla 3-4 osób (proporcje można zwiększyć wg uznania!).
• 1 opakowanie pierożków tortellini (ok. 150-200 g suchego produktu)
• 100-150 g szynki prasowanej lub drobiowej
• 1/2 średniej sałaty pekińskiej
• 1 puszka kukurydzy
• 1 puszka krojonego ananasa
• 3/4 kostki sera typu feta
• 1/2 świeżej papryki czerwonej słodkiej
• 1/2 pęczka pietruszki lub koperku
• 2 łyżki dobrego majonezu
• 2 łyżki dobrego jogurtu
• 1 łyżka musztardy kremskiej
• sól i pieprz do smaku
Pierożki ugotować al dente (woda lekko osolona z dodatkiem łyżki dobrej oliwy), ostudzić. Dodać do miski pokrojone w kwadraciki ok. 1,5×1,5 cm paprykę, sałatę, ananas i w drobną kostkę szynkę. Dodać odlaną kukurydzę (można ją zastąpić groszkiem konserwowym, jeśli ktoś nie przepada za kukurydzą; sałatka będzie delikatniejsza w smaku). Dodać posiekaną pietruszkę lub koperek. Połączyć z majonezem, musztardą i jogurtem. Wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem dodać pokrojony w kostkę ok. 1 cm ser typu feta, delikatnie wymieszać i dopiero wtedy sprawdzić, czy potrzebne są sól(!) i pieprz.
A potem… smacznego!
Dariusz Hankiewicz