Wiosenny przekłada

Dariusz Hankiewicz

Chciałbym zaproponować coś delikatnego, a zarazem prostego w wykonaniu. Ciekawe, kto z częstowanych tym daniem gości będzie umiał odpowiedzieć, co tam jest w środku? Wykonanie zajmie nie więcej niż 20 minut. Ale jeżeli zaprosiliście znajomych na popołudnie lub wieczór, to trzeba wszystko przygotować mniej więcej 2 godziny wcześniej. Zapewniam efekt murowany. Składniki bazowe? Tuńczyk – ryba niskokaloryczna o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej, stanowi doskonałe źródło białka. A także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Jest dobrym źródłem witaminy D oraz B. Ale uwaga(!) w mięsie tuńczyka znajduje się jednak metylortęć, która jest toksyczna dla człowieka przy spożywaniu dużych ilości tej ryby, więc tylko mała puszeczka. Jaja – pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Ich składnik lecytyna rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50 proc. lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3), ale głównie linolowy, który jest prekursorem prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Żółty ser – zawiera skoncentrowane, łatwo przyswajalne białko, a także składniki mineralne. Oprócz tego, ser żółty bogaty jest także w witaminę D oraz witaminę A. A reszta? Zapytacie – to chyba raczej pytanie retoryczne dla takich speców jak Wy w kuchni. Więc do dzieła.
Składniki:

  • 6 łyżek dobrego majonezu (najlepiej light z kwasami omega 3!)
  • 3-4 korniszony
  • 10 dag żółtego sera (ostrego)
  • 1 mała puszka tuńczyka w oleju
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 jaja na twardo
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
  • 1 duża paczka solonych krakersów
  • ¾ łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka drobnego posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka prażonych na suchej patelni pestek ze słonecznika

 

Wykonanie:

Krakersy ułożyć w suchym prostokątnym naczyniu (jedną warstwę). Przygotować pasty:

Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce połączyć z korniszonami pokrojonymi w drobniutką kosteczkę z 3 łyżkami majonezu i ¼ łyżeczki pieprzu.

Pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę połączyć z odsączonym z oleju tuńczykiem, łyżką zielonego marynowanego pieprzu oraz 3 łyżkami majonezu i ¼ łyżeczki pieprzu.

Jaja na twardo oddzielić białko i posiekać drobniutko lub zetrzeć na tarce, dodać pokrojone drobniutko suszone pomidory i połączyć z 3 łyżkami majonezu i ¼ łyżeczki pieprzu. (ewentualnie dosolić do smaku).

Teraz kolejno układać warstwy (od 1 do 3) przekładając je za każdym razem warstwą suchych krakersów. Na wierzchu delikatnie posmarować resztą majonezu tak, by przywarła do niego warstwa z pokruszonego żółtka, posiekanego szczypiorku i pestek słonecznika. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Kroić na porcje ostrym nożem i podawać jako przystawkę lub danie główne z dobrze schłodzonym białym winem. Smacznego!

Dariusz Hankiewicz