Szybkie jesienne ciasto z… dżemem

Dariusz Hankiewicz

Jesień zagląda coraz odważniej w nasze okna. Chętnie zapraszamy przyjaciół na wspólne opowiadanie wakacyjnych wspomnień. Wypadałoby coś podać do kawy, czy herbaty. Proponuję więc coś na szybko i na słodko. No i własnej roboty! I co najważniejsze… zawsze wychodzi!

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 10-15 dag prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gęstego dżemu wg upodobania (najlepszy z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowy lub morelowy).

No cóż, jesienią zaklęte w dżem witaminy z naszego ogrodu lub bazaru przydadzą się jak znalazł. Porzeczka to bezcenne źródło witaminy C. Już 100 g czarnych porzeczek, czyli garść, pokrywa bowiem prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To źródło antocyjanów rutyny i kwercetyny. Brzoskwinie i morele to również skarbnica witaminy C, ale i E, P, B, B1 i PP, ale przede wszystkim karotenu, czyli prowitaminy A. Ale wróćmy do naszego ciasta.

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać na koniec dżem. Średnią formę, „keksówkę”, wysmarować masłem lub margaryną i wysypać tartą bułką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 220 stopni C, w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. Podawać ciepłe lub zimne, najlepiej ze szklanką mleka.

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz