Dynia kusi

Dariusz Hankiewicz

Jesień w pełni. Na straganach kuszą nas jeszcze swoimi słonecznymi kolorami dynie. Jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie, u których znalazła zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i kuchni. Ale pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez amerykańskich osadników. Z czasem dynia stała się popularnym, uprawianym również w Europie, warzywem. Nie wszystkie dynie są pomarańczowe. Są również odmiany białe, niebieskawe, a nawet czerwona europejska. Dynia to przede wszystkim beta-karoten, który obniża poziom złego cholesterolu. Badania wykazały również, że karotenoidy są silnymi przeciwutleniaczami i że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

 

 

 

 

Składniki:

  • dynia (wielkość ok. 40 cm) lub dynia makaronowa
  • 5 dużych pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 cały por
  • 20 dag żółtego ostrego sera (np. salami)
  • 4 małe wędzone sery typu oscypek
  • 5 dag pestek z dyni
  • 5 dag pestek ze słonecznika
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki jogurtu
  • 1 serek topiony duży (śmietankowy ok. 200 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki oleju

Wykonanie:

Dynię po umyciu przekroić na połówki (ze zwyklej wybrać delikatnie pestki). Na blachę wlać nieco oliwy i położyć wypukłościami ku górze dynię i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na 30 minut. W tym czasie zetrzeć sery na tarce z dużymi oczkami Pokroić warzywa, w tym i grzyby. Uprażyć na suchej patelni orzeszki i ziarnka (każde oddzielnie). Wyjąć dynię i pozostawić do wystygnięcia. Podsmażyć al dente (półtwardo) warzywa i grzyby, delikatnie oprószając je solą (ja smażę każde oddzielnie na niewielkiej ilości oleju). Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Następnie delikatnie łyżką wyjąć miąższ z upieczonych połówek dyni, tak by nie uszkodzić skóry. Na patelni połączyć z warzywami i serem, a także jogurtem. Dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Wypełnić wydrążone dynie farszem i ułożyć ponownie na blasze wypukłością na dół. Posypać pozostałością żółtego sera po wierzchu, przykryć folią aluminiową i piec ok. 5-10 minut w 180 stopniach. Następnie zdjąć folię i zapiec przez 5 minut do zrumienienia sera. Podawać gorące na stół. Można serwować z sosem z jogurtu, białego pieprzu i bazylii.

Smacznego!

Dariusz Hankiewicz