Coś na święta, czyli… masz babo piróg

Dariusz Hankiewicz

Przed nami kolejne święta. I znów dylemat, co by tu przygotować, żeby zaskoczyć rodzinę? Postanowiłem tym razem zaproponować Wam coś, co zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Lubelszczyzny. I to jako jeden z pierwszych produktów. Będzie to… pierog albo piróg biłgorajski (zwany również krupniakiem). Pieróg ten wypieka się w rozmaitych formach. Występuje zarówno w wersji okrągłej, jak i prostokątnej. Istnieją również dwie wersje pieroga biłgorajskiego. Pierwsza z nich to danie zapiekane w drożdżowej skórce, druga wersja, uboższa, jest bez skórki, a pieróg zyskuje wtedy miano „łysego”. Ponoć, ile domów na ziemi biłgorajskiej, tyle smaków tegoż pieroga.
Ja zaproponuję Wam wersję klasyczną, „bogatszą”, z ciastem. Wszak to święta. To proporcje na ok. 3 średnie „keksówki”.

Składniki:
• 500 g ziemniaków
• 500 g kaszy gryczanej
• 750 g tłustego twarogu
• 300 g masła
• 250 ml śmietany 18-proc.
• 5 jajek
• skwarki z boczku ok. 100 g
• 5-6 listków mięty (dla chętnych)
• sól, pieprz do smaku
• 2 łyżki prażonego maku, sezamu czarnego i białego.

Ciasto drożdżowe

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 200 g masła
• 20 g drożdży
• szczyptę proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru
• pół łyżeczki soli
• 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie ciasta:
Drożdże należy rozkruszyć w miseczce, dodać sól, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę a następnie dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy wraz z mąką. Dodajemy śmietanę z drożdżami i wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na pół.

Wykonanie całości:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc gorące z masłem. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie „na sypko”. Ziemniaki wymieszać z kaszą i twarogiem „na zimno”. Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wyrobić rękami na jednolitą masę przez ok. 5 minut. Dodać skwarki i (dla chętnych) drobno posiekaną miętę. Przyprawić solą i pieprzem. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią przygotowanego ciasta wykładamy dno i wykładamy na ciasto przygotowaną wcześniej masę. Drugą częścią ciasta przykrywamy masę z wierzchu i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy prażonym sezamem białym i czarnym oraz makiem. Pieróg piec przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Można go serwować na ciepło np. ze śmietaną, albo sosem grzybowym. Albo jak ja preferuję, przygotować pieróg dzień wcześniej i podawać krojony na 2-cm plastry odsmażane na maśle.
Smacznego i… Wesołych Świąt!
Dariusz Hankiewicz

Napisz komentarz