Połóż zdrowie na talerzu!

MEDICUS 11/2014

Połóż zdrowie na talerzu!

 

Na początku 2016 roku, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z założeniami, w Kraśniku zostanie otwarte Lubelskie Centrum Certyfikacji Jakościowej Produktów Regionalnych. Będzie to jedno z największych w Polsce laboratoriów badania żywności. W jego realizację zaangażowało się specjalnie w tym celu utworzone konsorcjum, w skład którego weszły Centrum Zdrowia i Innowacji Uniwersytetu Medycznego, Związek Sadowników RP, starostwo i szpital z Kraśnika, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie.

– Pomysł stworzenia centrum certyfikacji zdrowej, ekologicznej żywności to naturalna konsekwencja naszych wieloletnich badań wpływu zdrowego żywienia na zdrowie społeczeństwa – mówi prof. Piotr Książek, kierownik Katedry i Zakładu Zdrowia Publicznego UM w Lublinie, inicjator projektu. – Problem jest bardzo szeroki, ale nasze zainteresowania szczególnie koncentrują się na zagadnieniach żywienia szpitalnego jako bardzo istotnego elementu diagnozy i terapii, kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych w przedszkolach i pierwszych klasach szkoły podstawowej oraz żywienia osób w podeszłym wieku w domach opieki społecznej. O tych problemach dyskutujemy od 2012 roku na dorocznych konferencjach naukowych, na które zapraszamy lekarzy różnych specjalności, pedagogów, dietetyków, reprezentantów samorządów lokalnych. Konsekwentnie budujemy swego rodzaju koalicję na rzecz zdrowego
żywienia w województwach południowo-wschodniej Polski – lubelskim, podkarpackim i świętokrzyskim.

Do takich działań przynaglają nas zalecenia Unii Europejskiej, pełne otwarcie (od stycznia 2015 roku) europejskiego rynku na żywność z krajów spoza Unii, co grozi nam zalaniem rynku wysoko przetworzoną, bezwartościową, ale za to tanią żywnością, zwłaszcza z USA i Chin.

A zdrowa żywność to zdrowsze społeczeństwo, co w sytuacji szybko starzejącej się populacji Polski ma ogromne znaczenie, wymierne finansowo. Jest o co walczyć, bo różne badania naukowe pokazują, że zdrowy styl życia, pełnowartościowe jedzenie w ponad 50 proc. decydują o  naszym zdrowiu. W Polsce alarmująca staje się otyłość nie tylko dorosłych, ale także dzieci i młodzieży. Polacy nie oparli się czarowi reklam „śmieciowego jedzenia”, fast foodów, chipsów, słodkich przekąsek. Jak podaje NFZ, już dziś koszty leczenia otyłości sięgają 1,2 mld złotych rocznie.

W naszych badaniach chcemy udowodnić, że starannie dobraną dietą o odpowiedniej zawartości mikroelementów, witamin można znacznie poprawić kondycję i stan zdrowia społeczeństwa, ograniczyć spożywanie leków farmakologicznych. Chcemy stworzyć kompleksowy program żywieniowy, autoryzowany przez autorytety naukowe, dostosowany do indywidualnych potrzeb każdego człowieka, uwzględniający wiek, tryb życia, schorzenia, uczulenia, grupę krwi. Lubelskie
Centrum Certyfikacji Jakościowej Produktów Regionalnych, które będzie jednym z największych laboratoriów badania żywności w Polsce, jest nam do realizacji tego projektu niezbędne.

Budowa Lubelskiego Centrum Certyfikacji Jakościowej ma być sfinansowana ze środków Regionalnej Strategii Innowacji. Koszt całej inwestycji, zlokalizowanej obok Szpitala Powiatowego w Kraśniku, to 32 mln złotych. Centrum nie tylko umożliwi badanie żywności w znacznie szerszym zakresie niż dzieje się to dotychczas, wydawanie certyfikatów zdrowym produktom, ale dzięki współpracy z Wyższą Szkołą Zawodową w Chełmie będzie też wstępnie przetwarzać dobre, zdrowe produkty z zastosowaniem najnowocześniejszych metod pasteryzacji i pakowania, które bez utraty cennych pierwiastków, witamin i zmiany konsystencji produktu pozwolą na utrzymanie przez długi czas jego świeżości.

Powstaniem centrum zainteresowani są nie tylko producenci owoców, warzyw, przetworów mięsnych (wiarygodny certyfikat to najlepsza przepustka na zagraniczne rynki) ale także duże sieci handlowe, jak Biedronka i Tesco, które w najbliższych latach planują poszerzanie oferty zdrowej, ekologicznej żywności. Wnoszone przez nich opłaty za badanie i certyfikowanie produktów pozwolą na finansowanie badań naukowych nad zdrowym, pełnowartościowym żywieniem i opracowanie kompleksowych programów żywieniowych.        (mp)